Winterbanden

In Belgie zijn winterbanden niet verplicht, maar

het is wel aan te raden om in de winter met winterbanden rond te rijden. Winterbanden zorgen namelijk voor een (veel) betere grip met regen en sneeuw dan standaard zomerbanden. Een vuistregel is dat wanneer de temperatuur zakt beneden de 7 graden, winterbanden beter presteren dan zomerbanden.

Voor de meeste landen in en rond de Alpen is het bij winterse omstandigheden verplicht om op winterbanden te rijden.

 

 

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te hebben. Met winterse omstandigheden bedoelt men sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Banden met het teken M+S worden als winterbanden beschouwd als er een minimale profieldiepte is van 4 mm. Ook het logo van een sneeuwvlok moet op de band aanwezig zijn. Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden als de weg (bijna) helemaal bedekt is met ijzel of sneeuw en wanneer ze het wegdek niet beschadigen. De veiligste manier van rijden is met sneeuwkettingen op winterbanden.

In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h. Kunststof sneeuwkettingen worden toegestaan mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.

Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april is het verplicht om bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te hebben. Met winterse omstandigheden bedoelt men sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Banden met het teken M+S worden als winterbanden beschouwd als er een minimale profieldiepte is van 4 mm voor radiaalbanden en 5 mm voor diagonaalbanden. Als de profieldiepte kleiner is, worden ze als zomerbanden gezien. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht worden. Als je betrokken bent bij een ongeval en je hebt niet de verplichte winterbanden, kan je mee aansprakelijk gesteld worden. Als de omstandigheden het toelaten, mag je ook met sneeuwkettingen in plaats van winterbanden rijden.

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden als de weg (bijna) helemaal bedekt is met ijzel of sneeuw en wanneer ze het wegdek niet beschadigen. Ze mogen ook aangebracht worden op zomerbanden aangebracht worden, maar dit wordt afgeraden. De kettingen moeten ten minste op de aangedreven wielen zitten. Sneeuwkettingen zijn verplicht als er een rond, blauw bord staat met daarop een witte band met een sneeuwketting. Ook auto’s met winterbanden of spijkerbanden moeten deze verplichting naleven, tenzij een onderbord hen vrijstelt. Kunststof sneeuwkettingen zijn niet toegelaten. Met sneeuwkettingen moet je je aan de maximumsnelheid van de band houden. Je mag in Oostenrijk zeker niet sneller dan 50 km/u rijden.

Spijkerbanden zijn alleen toegelaten van 1 oktober tot en met 31 mei, tenzij de periode lokaal verlengd wordt. Ze moeten zowel op de wielen van het voertuig als die van de aanhanger zitten. Als je met spijkerbanden rijdt, ben je verplicht om een sticker met het symbool voor spijkerbanden achter op de auto of aanhanger te bevestigen. Je kan deze bij ÖAMTC en takstations krijgen. Met spijkerbanden mag je maximum 100 km/u op autosnelwegen en 80km/u op andere wegen. De banden zijn verboden voor voertuigen boven de 3,500 kg.

 

Meer info via :  VAB.be

 

Om het allemaal een beetje op een rijtje te zetten, meer info via VAB.BE of via een pdf

zie ook  https://magazine.vab.be/mobiliteit/winterbanden-de-feiten-en-fabels/