Hybride.be

Feiten en misvattingen over Hybride wagens

Benzine, Diesel of Hybride .... Maar welke van de drie is de beste?

Doe de test op  hybride.toyota.be

Een eensluidend antwoord op deze vraag bestaat niet. Alles hangt af van je rijprofiel. Alvorens een keuze te maken moet je je eerst afvragen waarvoor en hoe intensief je je wagen gebruikt en hoe je gebruik in de nabije toekomst zal evolueren.

 

BENZINE

Leg je jaarlijks minder dan 10.000 km af en rij je vaak korte afstanden zowel binnen als buiten de stad, dan is de benzinemotor de beste keuze. Hoewel de brandstofkosten iets hoger zullen uitkomen dan bij een diesel- of hybridewagen, wegen deze niet op tegen de lagere aankoopprijs. Bovendien liggen de onderhoudsprijzen voor een benzinewagen lager dan bij een dieselwagen, vooral als je veelal korte afstanden aflegt.

DIESEL

Rij je jaarlijks meer dan 20.000 km en leg je deze afstand vooral af op autosnelwegen en buiten de spits, dan is diesel de beste oplossing. Dankzij de voordelige brandstofkost en het laag verbruik bij hoge snelheden op langere trajecten verdien je de meerprijs van de dieselwagen terug. Let op, als je vooral in de stad en de spits rijdt kunnen de onderhoudskosten van een diesel oplopen en de auto niet meer zo voordelig maken. Recent onderzoek van VAB en VITO wijst bovendien uit dat een dieselwagen dubbel zoveel verbruikt bij het rijden van korte afstanden in de stad.

HYBRIDE

Rij je jaarlijks meer dan 10.000 km en begeef je je regelmatig in stads- en spitsverkeer dan is hybride de beste oplossing. Ook als je in druk verkeer rijdt je verbruik beperkt omdat je constant de verloren energie bij het afremmen recupereert. De meerprijs van een hybride ten opzichte van een benzinewagen verdien je terug dankzij het lagere verbruik. Hoewel diesel (momenteel) nog goedkoper is aan de pomp dan benzine, is de hybride toch voordeliger dan een diesel in druk verkeer omdat de onderhoudskosten van een hybride voor dit soort gebruik lager liggen en omdat het brandstofverbruik bovendien beperkt blijft.

 

159 TOY 005 FW 1600x900 NL tcm 3028 263816

 

Doe de test op :  http://hybride.toyota.be/

en lees ook :  vab-dossier-hybride